Iskolakert Fejlesztési Program

Az Országos Iskolakert-Fejlesztési Program sikeres pályázatának köszönhetően intézményünknek is lehetősége nyílt iskolakert létrehozására, az Iskolakertekért Alapítvány pedagógiai és kertészeti koordinálásával.

Eszközöket, speciális komposztálót, illetve vetőmagokat kaptunk, valamint a kert építéséhez és működtetéséhez elméleti és gyakorlati képzésben részesült egy pedagógusunk. Az ősz folyamán az alapoktól indulva fogtunk hozzá a kert kialakításához a Készségfejlesztő Iskola tanulóival, illetve iskolánk 8. osztályosaival.

Szerencsés helyzetben vagyunk, mert az iskolánkkal szembeni telektulajdonos rendelkezésünkre bocsátotta a kertjét. Aminek, egy része építési terület is volt, mivel a szomszéd ház hátulját renoválták. A kert további része gazos, törmelékes, gallyal volt tele és sóderrakással. Mindezt eltakarítottuk, majd hozzáfogtunk az ágyások kialakításához. Ehhez vidékről kaptuk 200 darab téglát (szállításban segítettek a szülők), ezzel jelöltük ki a magas ágyások alapját. Erre helyeztük a régi iskolai szekrényekből kialakított ágyásokat, amelyeket cseréplécből készült ékekkel és csavarozással erősítettük meg.

Az ágyások töltéséhez Kiskunfélegyháza város alpolgármestere segített bennünket termőfölddel, az utolsó réteg takaróföldet is felajánlásból kaptuk (ez egy tápanyag dús, tiszta termőföld). Gyógynövényeket és virágokat ültettünk, valamint a kertészeti ajánlásnak megfelelő őszi vetéseket (5 növényt választottunk).

Tavaszra a terv a vetési tervnek megfelelő további növények ültetése, figyelembe véve a növények társítási lehetőségeit, valamint tavaszi virágok ültetése, a kert környezetének szépítése. Szeretnénk a közösségi teret kialakítani (folyamatban vannak az ehhez szükséges kiülők és padok), és a szerszámos kialakítása.

Szeretnénk a kis üvegházunkat is palántaneveléssel elindítani. Intézményünk minden tanulójának szeretnénk lehetőséget biztosítani, hogy megismerkedjenek a növénytermesztés és kertápolás alapjaival, a megtermelt termények feldolgozásával, a komposztálónak köszönhetően az újrahasznosítás lehetőségeivel, ezzel is támogatva tanulóink a környezettudatos szemléletének formálását.

Képek a megvalósításról (A galéria megnyitásához kattints a képre):