Iskolakert Fejlesztési Program

Az Országos Iskolakert-Fejlesztési Program sikeres pályázatának köszönhetően intézményünknek is lehetősége nyílt iskolakert létrehozására, az Iskolakertekért Alapítvány pedagógiai és kertészeti koordinálásával.

Eszközöket, speciális komposztálót, illetve vetőmagokat kaptunk, valamint a kert építéséhez és működtetéséhez elméleti és gyakorlati képzésben részesült egy pedagógusunk. Az ősz folyamán az alapoktól indulva fogtunk hozzá a kert kialakításához a Készségfejlesztő Iskola tanulóival, illetve iskolánk 8. osztályosaival.

Szerencsés helyzetben vagyunk, mert az iskolánkkal szembeni telektulajdonos rendelkezésünkre bocsátotta a kertjét. Aminek, egy része építési terület is volt, mivel a szomszéd ház hátulját renoválták. A kert további része gazos, törmelékes, gallyal volt tele és sóderrakással. Mindezt eltakarítottuk, majd hozzáfogtunk az ágyások kialakításához. Ehhez vidékről kaptuk 200 darab téglát (szállításban segítettek a szülők), ezzel jelöltük ki a magas ágyások alapját. Erre helyeztük a régi iskolai szekrényekből kialakított ágyásokat, amelyeket cseréplécből készült ékekkel és csavarozással erősítettük meg.

Az ágyások töltéséhez Kiskunfélegyháza város alpolgármestere segített bennünket termőfölddel, az utolsó réteg takaróföldet is felajánlásból kaptuk (ez egy tápanyag dús, tiszta termőföld). Gyógynövényeket és virágokat ültettünk, valamint a kertészeti ajánlásnak megfelelő őszi vetéseket (5 növényt választottunk).

Tavaszra a terv a vetési tervnek megfelelő további növények ültetése, figyelembe véve a növények társítási lehetőségeit, valamint tavaszi virágok ültetése, a kert környezetének szépítése. Szeretnénk a közösségi teret kialakítani (folyamatban vannak az ehhez szükséges kiülők és padok), és a szerszámos kialakítása.

Szeretnénk a kis üvegházunkat is palántaneveléssel elindítani. Intézményünk minden tanulójának szeretnénk lehetőséget biztosítani, hogy megismerkedjenek a növénytermesztés és kertápolás alapjaival, a megtermelt termények feldolgozásával, a komposztálónak köszönhetően az újrahasznosítás lehetőségeivel, ezzel is támogatva tanulóink a környezettudatos szemléletének formálását.

Képek a megvalósításról (A galéria megnyitásához kattints a képre):

Iskolakert beszámoló (2023 tavasz)

Nagy várakozással indultunk 2023. tavaszán a növényültetés terén. A kertészeti ajánlásnak megfelelően vetettünk. Sok tapasztalattal gyarapodtunk májusra a növénynevelés terén, mivel még csak kezdők vagyunk az iskolakert programban. Kitapasztaltuk a mi kertünk adta lehetőségeket, a gördülékeny működtetés feltételeit. Bizonyos növények nem keletek ki (pl. borsó, petrezselyem, kapor), míg mások szépen gyarapodtak (vöröshagyma, gyógynövényes kert növényei, virágágyásaink), saját nevelésű palántáink is erőre kaptak (paradicsom, paprika).

Nagy öröm és óriási lehetőség volt számunkra, hogy a kiskunfélegyházi Dél 100 Kft. megvásárolta részünkre a területen található mobil, elemes üvegházat a korábbi tulajdonostól, valamint a közösségi tér kialakításához is hozzájárultak asztal és padok adományozásával. Kialakítottuk az esővízgyűjtőnket is, miután a terület tulajdonosa elvégezte garázsán a csatornázást.

A Készségfejlesztő Iskola végzős 12. osztályosainak gyakorlati és szóbeli vizsgájába is beépítettük az iskolakerti ismereteket, mind a kertművelés és növénygondozás, mind a növényismeret terén. A tanév folyamán az iskolakertnek köszönhetően mindenki elmélyítette a cselekvésbeágyazott ismereteket és kitűnő válaszokat adtak a vizsgán.

Februárban az Oktatási Hivatal tanügyi ellenőrzést tartott csoportunkban, az ehhez kapcsolódó órák anyaga és kézműves tevékenysége (illatzsák, gyógytea készítése) szervesen kapcsolódott az iskolakerthez, a diákok nagyon ügyesen felismerték a gyógynövényeket, melyek a kertünkből származtak, illetve elmondták a legfontosabb tudnivalókat is a gyógyhatásukról és gondozásukról.

Májusban Szakmai Nap keretében a Kecskeméti EGYMI Juhar Utcai Készségfejlesztő Iskola gyógypedagógusai és gyógypedagógiai asszisztensei látogattak el hozzánk. A Készségfejlesztő Iskolában megtartott bemutató órát követően tanulóink kíséretében ellátogattunk az iskolakertünkbe és a gyerekek által ültetett gyógynövény palántákat és cserepes virágokat adtunk ajándékba vendégeinknek.

A 2022. őszi és 2023. tavaszi tapasztalatainkat összegezve folytatjuk kertünk művelését. Tervünk a saját palántanevelés üvegházunkban, olyan növények ültetése, melyek „szeretnek” és ki is kelnek kertünkben, jótékonysági iskolai retro bálunkon az általunk csomagolt palánták és szárított gyógynövények árusítása kertünk javára, valamint a városi növény csereberén való részvétel.

Képek a megvalósításról (A galéria megnyitásához kattints a képre):