Határtalanul program 2019

HATÁRTALANUL PROGRAM  2019.

 A Kiskunfélegyházi Göllesz Viktor Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI 7. osztályos tanulói a Határtalanul,(HAT-18-01-0698) program keretében 4 napot töltöttek Erdélyben 2019. március 26-29. között.

 A megnyert támogatásból utazhatott az iskola 10 diákja és 2 pedagógusa. Utazásunk során a történelmi Magyarország nagy múltú, híres, történelmi- és irodalmi személyiségeket adó településeit tekintettük meg.

  1. nap

 Aradon a Tűzoltó-téren a „Megbékélés parkot” látogattuk meg először, ahol hosszú évtizedek rabsága után ismét áll Zala György alkotása, a Szabadság-szobor. Rövid megálló és koszorúzás az aradi vesztőhelyen.

Máriaradna kegytemploma– A történelmi Magyarország egyik legfontosabb Mária-kegyhelye, a Maros völgyében.

MarosillyénBethlen Gábor szülőháza, a falut 1577-től az iktári Bethlen főúri család kapta meg adományul, ezért már itt született meg Bethlen Gábor, az Erdélyt később felvirágoztató fejedelem. A Bethlen Ház, egyike azon dél-erdélyi műemlék épületeknek, amelyet a Böjte Csaba ferences szerzetes Szent Ferenc Alapítványa mentett meg.

Szállás elfoglalása a Szent Ferenc alapítvány vendégházában A ferences templomban hallgattunk meg tájékoztatót a Böjte Csaba ferences szerzetes nevével fémjelzett Dévai Szent Ferenc Alapítvány tevékenységéről.

  1. nap

Déva vára – A Dévát uraló várhegy vulkanikus oromzatán látható a legendával átitatott emblematikus Déva várának romja. A már messziről látható szabályos kúp alakú hegyen, a Maros partján, stratégiai helyen épült erődítmény falai közül káprázatos kilátás nyílik.

Vajdahunyadra utaztunk, ahol a „Várak királyát”, a Hunyadi-Bethlen várkastélyt látogattuk meg.

Gyulafehérváron a 13. században épült érseki székesegyházban a Hunyadiak, Izabella királyné és János Zsigmond keleti magyar király, később Erdély első fejedelme gazdagon díszített kőszarkofágjait koszorúztuk meg.

Nagyenyeden, a Bethlen Gábor fejedelem által alapított református kollégiumba látogattunk.

Torockó – Néprajzi múzeum: 1952-ben nyitották meg a néprajzi múzeumot, ahol helyet kaptak a festett bútorok, népviseletek, keresztszemes kézimunkák. Erdélyben, a hegyek ölelésében rejtőzik egy apró, magyarok lakta egykori bányászfalu, mely helyi és környezeti adottságai és múltja révén számtalan legendát rejt. Ráadásul az itt lakó magyarság még erősen őrzi hagyományait és kultúráját is. Ez a gyöngyszem Torockó, háttérben a páratlan szépségű Székelykővel.

Érkezés a szállásra Tordatúron, vacsora, szabadidő.

  1. nap

Tordai sóbánya – A tordai sóbánya egy igazi sóbányászati múzeum. A bányászati szerkezetek kiváló konzerválása és a felújítási munkálatok lehetővé tették, hogy e csodás helyen a történelem és legenda sikeresen egybeolvadjon.

A Tordai-hasadéknál Szent László királyhoz kötődő legendákat ismertünk meg, miközben a lovagkirály életét és cselekedeteit is bemutattuk a diákoknak. Megismertük a Tordai-hasadék különleges flóráját-faunáját is.

Falatozás a Tordai Hasadéknál, tipikus erdélyi ételekből gazdag kínálatot kóstolhattunk.

Kolozsvárott a Szent Mihály templom előtt a Mátyás király és vitézei szoborkompozíciót láttuk. Szülőháza mellet egy nagy erdélyi fejedelem, Bocskai István szülőházát is megnéztük. A két nagyság életét, kolozsvári kötődését elevenítettük fel, koszorúztuk meg.

Vacsora, szállás Tordatúron

  1. nap

Körösfői vásár – Asszonyok varrottasairól, illetve férfiak által készített fafaragásairól híres kalotaszegi település. Népművészetét az út menti kirakodóvásárban is megtekinthettük, apró ajándéktárgyakat vásároltunk.

Erdély kapujában, a Király-hágón tartottunk pihenőt, ahonnan káprázatos panoráma nyílik Erdélyországra.

Nagyvárad, séta a belvárosban: Bémer tér, Szent László tér, régi magyar nemesi paloták, Fekete Sas Palota, Városháza, Körös-part. Meglátogattuk a Római Katolikus Székesegyházat, amely előtt áll az alapító, Szent László királyunk szobra.

Kényelmes, biztonságos utunkról a Róna Busz Kft gondoskodott.

Köszönet idegenvezetőnknek, Moldvai Szász Tündének!

Igazi életre szóló élményt kaptunk!

Köszönettel:

Kiskunfélegyháza, 2019-04-04          Kaposiné Mészáros Ildikó

                                                                Fazekasné Koncz Mónika

[Best_Wordpress_Gallery id=”124″ gal_title=”Határtalanul program 2019″]

Kategória: Uncategorized | A közvetlen link.